Läs eller skriv i vår gästbok!

Webmaster

 

 

 

Uppdaterad 2017-09-21
Vi har gjort en hel del resor och fått lika många besök under årens lopp.

Härnösandsresan 2017

Nedanför den här texten så finns våra tidigare resor.

Det är resor gjorda från 1978 till 2013Vi har gjort en hel del resor och fått lika många besök under årens lopp.

Den första resan som är omtalad i handlingarna gjordes 1978 och gick till Gotska Sandön. Dansare med familjer firar midsommar och uppvisningsdansar för besökare.

Det första besöket vi fick ta emot var Norra Råda Bygdelag året var 1978

1982 gjordes en resa till Värmland där ett 35-tal personer, dansare med familjer bland annat besökte Tjärnåsen. En marknadsdag med bondauktion, timmerflottning och mycket annat intressant fick också vara med om. Flera dansuppvisningar gjordes. Danspris utdelas för första gången. Rävrumpor och choklad till gillets i särklass med avvikande dansare Irene Landberg och Torbjörn Hargesson.

1983 gästas vi av danslaget Apell från Stockholm, en gillefest anordnas i Rute Folkets hus.

1984 gästades föreningen av Örebro folkdansgille, Örebroarna genomförde en del uppdansningar på olika platser. Rundturer på norra Gotland samt gillesfest i Rute Folkets hus.

1985 gästar vi Örebro där vi genomför ett antal uppdansningar på ålderdomshem och sjukhem. Vi blir även bjudna på en fest med helgrillad gris vid deras föreningsstuga.

1986 barngruppen i Lärbro besökte Kungsängens Folkdansgille, där de bland annat fick tillfälle att göra en uppdansning på Skansen!
Föreningen får samma år besök av Märsta folkdansare. Många uppdansningar, rundtur och till slut som vanligt gillesfest!
 


Märsta folkdansare övar i Hellvi och har uppdansning Staplebacke i Lärbro.
 

1987 barnlaget får besök av en barngrupp från Kungsängens Folkdanslag.

1988 ett 20-tal dansare med familjer reser till Märsta där vi gör en del uppdansningar på ålderdomshem och sjukhem samt en uppdansning på torget i Sigtuna i samband med en festival som avhölls där. På kvällen följde dans på bryggan och "nachspiel" i en skola.

1989 reser ett antal dansare i föreningen till Åland efter inbjudan från det Åländska lag vi var värdar för under senaste Gutalaiken. Ålänningarna firade sin självständighetsdag med en stor festival med deltagare från hela Finland. Det hela utspelade sig på en idrottsplats i Mariehamn, där gillet fick dansa ensamma på denna stora plan omgivna och betittade av 100-tals andra folkdansare. Det var en upplevelse.
Vi fick även se en hel del av det vackra Åland under vår vistelse med guidning av folkdansare.
  

Bilder från uppdansningar på Åland
 


 
I augusti 1990 gör folkdanslaget en resa till Ösel. Efter en lång resa med flyg, buss och båt möttes vi av våra värdfamiljer och blev inkvarterade på olika håll. Vi genomförde en hel del uppdansningar där kulmen var en dans- och sångfestival på söndagen med en åtföljande grillfest med helstekt vildsvin och inhemsk dricka som var tämligen stark. Det hela avslutades med en festlighet i deras motsvarighet till vårt Folkets hus. Många tårar fälldes när det var dags för återfärd till Sverige.
 


Dansare från Ösel
 

1991 var det så dags för Öselborna att göra ett besök på Gotland. De inkvarterades i motsvarande familjer som bott ihop på Ösel, många minnen att prata om. Uppdansningar som var bejublade gjordes av det ungdomliga danslaget. Bland annat i Tingstäde, Slite, Visby och på Lojsta. I Tingstäde hos Vivian och Göran Nyberg blev Öselborna och vi andra bjudna på Gotlandsdricku så att de fick tillfälle att testa vår nationaldryck.
Så kom då hemresedagen och återigen var det stora gråten. Sällan har det viftats med näsdukar så länge och intensivt som på kajen i Slite den kvällen!

1993 i Juni åkte vi till Bornholm för att dansa och umgås med folkdansare där. Vi dansade på ålderdomshem, på Braendegårdshaven  och på andra tillställningar. Vi fick också vara med om ett annorlunda midsommarfirande med folkdansare från Bornholm. Vi bodde på pensionat Brinken där vi hade det väldigt trevlig
 


Bilder från Bornholmsresan
 

1995 reste 23 stycken av medlemmarna till Linköping där vi bodde centralt inne i staden. Uppdansning på Kolmården, åkte en tur på Göta kanal, såg ett bygdespel samt rundturer med guide.

1996 hade vi besök av ett Norskt danslag från Sogndal, där vi bjöd på rundturer över ön som avslutades med ett uppskattat samkväm på Bläse.

1998 resa till Sogndal i Norge. Resan gick med båt och buss, med övernattning Karlstad. Där tillbringade vi kvällen på dansstället Sandgrund, bakpotatis, dans och öronbedövande musik. Vid midnatt åter till vandrarhemmet som vi bodde på. Norska gränsen passerade vi dagen därpå 10:10 och Oslo ca 12:00. bussen gick vidare mot Fodnes färjeläge, men innan dess körde vi genom en 6,6 km lång tunnel. Färjan till Manheller tog inte mer än 10 min, men den kostade 686 Norska kr, inte billigt. Bussen tog oss sedan vidare till Sogndal dit vi kom ca 20:00 lång resdag mot sitt slut. Kvällen ägnades åt promenad i Sogndal. Vi tillbringade 3 underbara dygn i detta vackra landskap. Många rundturer, uppdansningar och trevliga samkväm med folkdansare från orten. Bland annat besökte vi  Jostedalsbreen en stor fantastisk glaciär, där vi var en hel del som doppade fötterna i det 0 gradiga smältvattnet. Utflykter till kraftverk och getfarm.
 


Bilder från Norgeresan
 

Sista kvällen tillbringade vi hos vårt fantastiska värdpar Torleif och Britt som bjöd på Champagne, kaffe och flera tårtor. När vi skulle åka till vandrarhemmet plockade de fram rimmat fläsk, korv, getost en massa grönsaker och frukt. Till detta åt man tunnbröd. En helt underbar kväll, men som alltid så finns det ett slut....
Hemresan gick över Sognefjäll (vi passerade bland annat Feigumforsen som har fritt fall 218m). Fjället har Nordeuropas högsta högfjällsövergång 1430 m över havet. Busstopp för att vi skulle kunna ha lite snöbollskrig!
Färden gick vidare till Guldbrandsdalen, Lillehammer och stopp i Hamar för övernattning. Så gick sedan färden vidare till Sverige och till Gotland utan missöden. Därmed var en mycket trevlig resa genomförd!

Tisdagen den 18 Juli 2000 reste 19 av medlemmarna till Horsens i Danmark för att medverka i den 37:e Europiaden. båtresa till Oskarshamn för att fortsätta med buss till Göteborg, och ännu en gång båt, men då till Fredrikshamn i Danmark. Glenny, vår Danska medlem guidade oss hela resan.
Vid 20-tiden anlände vi så till Fredrikshamn och färden gick vidare till Skagen där första övernattningen skedde. Efter en god natts sömn en guidad utflykt på Skagen. Vandring på Grenens strand där man kunde se två hav mötas  (Skagerack och Kattegatt). Efter mat och rundvandring gick resan vidare må Ålborg. Ett stort köpcentrum invaderades där det var lätt att gå vilse, men alla kom vid uttalad tid utom Göran som hittat ett provsmakningsställe, men till slut kom även han, och resan kunde gå vidare till Horsens.Vi 18-tiden var vi så framme vid målet, lite rundkörning för att hitta till respektive bostäder och hämtning av nycklar. Nu började vi även ana vad vi gett oss in på. En massa bussar och dansare från hela Europa och de flesta ungdomar. De flesta av oss bodde i en skola, där det var mycket stoj och stim, men till slut somnade alla.
Torsdagen gick mycket tid åt att förträna på vårt program. Första uppdansning skedde kl. 15 den andra kl. 17 med en halvtimmes dans varje gång. Kvällen avslutades på Horsens idrottsplats med stor invigning av den 37:e Europiaden. Det hade samlats 186 lag från hela Europa. Ett danslag från Värmland, hembygdsgillet i Karlstad var med. Efter hemkomst till skola lika svårt att somna. Ungdomarna vägrade att ta nattsömn.


På gator och torg

 

Grönländare
 


Jespers hus

På fredagen besökte vi Nordens största blomsterpark Jespers hus, vägen dit var 15 mil, nu började första regnskuren komma. Väl framme solsken igen, inträdet kvittade vi med en dansuppvisning, därefter fritt att ströva kring i denna blomsterprakt, även rundtur med tåg i området för att spara våra ben. Hemvägen åter kraftiga regnskurar, men i bussen gör det ju inget.
Kvällen avslutades med ett fantastiskt uppträdande av 11 ungdomar från Canada, Barrage, som spelade fiol och dansade på rådhustorget i två timmar utan uppehåll!

Lördag, efter frukost var det dags att ta på dräkterna och iväg till rådhuset. Anne-Marie och Benka skulle överlämna gåvor till Borgmästare, vice Borgmästare och Europiadens President.
I övrigt vandringar för att se andra danslag ha uppvisningar på gator och torg tills det var dags för samling inför staden som skulle vara kl. 14.  När nästan hela marschen var avklarad kom det en riktig störtskur, så marschen fick avbrytas en stund, men sedan sken solen igen.

Söndag eftermiddag var det så dags för avslutning av Europiaden. Som vanligt kom det en rejäl regnskur när vi väntade på vår tur, så arrangörerna fick ta fram både borstar och skrapor för att avlägsna vattnet på dansbanorna.
När alla hade gjort sina uppträdanden var det så dags att överlämning från Horsens till Spanien som blev värdland för nästa Europiad.

Måndag var det så hemresedags och nu var det så dags att via  Stora Bältbron ta oss hem, tull- broavgift 1500 kr eller 250;-/km ingen billig tur precis! Från Köpenhamn åkte vi Öresundsbron som började med en tunnel 4 km lång. Väl framme vi Malmö var det dags för en ny avgift denna gång 1400:-. Resan vidare mot Blekinge med uppiggande musik av Nisse, vilket behövdes.


Öresundsbron


Anna-Lisa Boman har skrivit en mycket fin berättelse om resan till Norge och Telemark.  Vi tackar henne för detta!!


 

NORGERESAN 29/7-3/8  2009

Onsdagen den 29 juli kl.02:00 samlades vi, 26 glada folkdansare, vid Lindbergs Buss i Hejdeby, där chauffören Jonas tog emot oss halvsovande resenärer. Lastningen av bussen gick ganska snabbt för båten gick redan 03:30 p.g.a. ändrade tider efter båtkollisionen  utanför Nynäshamn veckan innan. När vi kom till Nynäs väntade frukosten på Skärgårdshotellet. 

Nu började den långa resan! Efter ett par timmar var det dags för en bensträckare, och kaffetarmen började också jämra sig, så det blev paus med busskaffe på en rastplats i Kungsör. Alla blev uppiggade av fikat så nu var det dags för vidare färd, med allsång ! Göran greppade gitarren och Nisse axlade dragspelet och ljuva toner flödade i bussen.
När vi närmade oss  13-tiden var vi framme i Karlskoga där åt vi mat på ett ställe som heter Våtsjön.

Mellan Karlstad och Säffle kom det några regnstänk (Ack Värmeland du sköna...), men vad gjorde väl det, vi satt ju i bussen!
Efter ytterligare några mil var det dags för bensträckare d.v.s. rökpaus igen, och som tur var fanns det en godisaffär som hade ett sortiment av ”500 sorter” som måste provas (dock inte alla!)

Nästa paus blev vid en liten sjö i Skåpa utanför Bengtsfors där solen tittade fram. Kiosken där fick dock inte många besök, för nu var det dansträning på gång, sen var det Strömstad och färjeturen som väntade.
När vi kom dit fanns ingen båt ännu, den var försenad! Nåja den som väntar på något gott o.s.v. Väl ombord var det förtäring igen! Den här gången var det buffé med massor av god mat o dryck. Efter att vi ätit i 1 ½ tim orkade vi knappt resa oss från bordet, men motion måste vi ju ha, så det blev att släpa sig till Taxfreebutiken!!

Strax efter 23:00 fick vi trampa norsk jord, fast nu var vi mycket trötta efter en lång härlig dag.

Chaffisen Jonas var det dock synd om, han fick sitta och lyssna på våra djupa andetag och snarkningar. Själv måste han vara på alerten och ansvara att vi kom fram, vilket han också gjorde med den äran.
Ca: 01:30 var vi framme i Gvarv där vi möttes av Britt o Thorleif vilka Ann-Marie hade telefonkontakt med under resan, dom vägledde oss sista biten till Bö där vi skulle bo.
Det blev lite senare än beräknat p.g.a. att det fanns en GPS-rutt och en Telefonrutt!

Väl framme blev det snabb urlastning av bussen, och utdelning av rumsnycklar till vår ”bostad”. Vi hittade fort till våra rum trodde vi!, Men nycklarna passade inte!! Hjälp!

Britt kom till undsättning. Vi hade gått in genom fel port! Det gällde att läsa alla siffror på nyckeln, inte bara dom sista. Nåväl  allt slutade väl, vi kom in till färdigbäddade sängar ”SKÖNT”

Efter en snabbkoll i köket upptäckte vi att det mesta saknades, det fanns inga husgeråd men det fick vi lösa nästa dag.

 


Väntan på avfärd

Lunch vid Våtsjön

Här var det godis

Träning, träning
 

Torsdag !

Sovmorgon! Frukost kl. 09:00.  Ola hade fiskat och hade med sig rökta flundror och Bertil hade kramat hönsen och kokt ägg till alla! Kan det börja bättre?  Vi traskade till receptionen för att låna en kastrull till kommande äggkokning och det gick bra men det fick bara plats med 2 ägg åt gången så det blev Thorleif som skaffade oss en större kastrull. Efter frukosten var det dags för lite dansträning.

Vid lunchtiden  blev det rundresa med guide till Seljord, med visning av ”Skieventyret i Mogedal”, där efter åt vi buffé där.

Resan gick sen vidare till Klomset gård där vi fick vandra runt i hela huset som var bevarat i gammal stil, fast det numera var bebott av en barnfamilj. Husmor hade bakat en jättegod kaka med godsaker i som vi fick till kaffet som dom bjöd oss på.

Tänk er att ca 50 pers. klampar in i ert hem en regnvädersdag för att gå husesyn och dessutom blir bjudna på fika!

Nästa ställe var ”Dyrskuplassen” (en marknadsplats) där vi åkte runt och fick guidning av Johannes.

Efter detta var det samövning i några danser samt fika i Gransvins kulturhus.

Åter till Bö 18:30.


Samling till rundresa

Skidmuseum i Mogedal

Ann-Marie o. Lasse i regnet

Fika i Gransvins kulturhus
 

Fredag! 

Efter frukost avresa till Ulefoss Hovedgård som Brukspatron N. Aall med familj ägt sedan flera generationer tillbaka.

Vi fick se gamla hästvagnar, varav en hade körts ända till Sverige, alltså ganska många mil efter ”Brunte”. Resan tog nog några dagar! Då var det inget gnäll om kortare restider som i våra dagar!!

På gården hade också varit många besökare under åren bl.a. av Kronprins G.A . Nuvarande kungens far! När vi guidades runt i huvudbyggnaden fick vi också se rummet med ”himmelsängen som han sovit i!! På en stol fick vi se en tygpacke med tyg som var likadant som i våra herrvästar och vi fick löfte att de kunde hjälpa oss skaffa tyg om vi behövde.

Ett besök gjordes också vid Vrangfoss Slussar, där vi blev mottagna med kaffe och gott kaffebröd, som vanligt. Därefter fick vi se kanalbåten ”Victoria” när den passerade alla slussarna ”Mäktigt!” Båten var full med passagerare och skulle vidare till Lunde lite längre upp i kanalen, där många valde att kliva iland för att se på dansuppvisning av Gotland & Norge. Vi hade tränat in några danser som vi dessutom skulle visa upp gemensamt, Stockholmsschottis, Kalle P och Bjudvals. Det gick galant!

I Lunde fick vi lunch som bestod av en härlig fisksoppa. Vad kunde väl passa bättre vid kanalkanten! 

Nu var det dags för en busstur runt Flåvattnet med inlagda fotostopp. Det är så många vackra vyer så man kan stanna var som helst och bara njuta av utsikten. Det blev dock några foton av en kyrka som låg precis vid vattnet. Därefter var det ”hemfärd till Bö för att göra oss ”fina” till kvällen, för då var det fest i ”Dunk”

Kvällen började med buffé, så nu fick magen jobba för högtryck igen!

Därefter var det några timmars dans till ”Klunkelaget” med förstärkning av våran egen Nisse.

En kaffepaus med tårtor av alla de slag hanns dock med, men sen var det dags för dans igen ,som höll på fram på småtimmarna. Vid 02:00 var vi dock ”hemma” igen.


Ulefoss Hovegård

Vrangfoss slussar

Båda lagen fotograferas

Klunkelaget med Nisse
 

Lördag! 

Sovmorgon!  Ännu en solig dag som vi påbörjade med en shoppingtur i Bö, Jonas körde oss till köpcentret efter frukost, så vi fick handla lite innan dagens rundresa började. 

Färden gick nu till Nes Kyrkje som var pyntad för bröllop senare på dagen. Där vi blev guidade av en mycket trevlig tjej som nästan vuxit upp i kyrkan och nu berättade om sina egna erfarenheter av den. Hon hade bl.a. lekt med sina dockor där som troligen fick ”bibliska namn”! Vi fick också höra ljuvlig sång av henne både på norska och svenska. Vi skulle avsluta med att tillsammans sjunga en svensk psalm, hon på norska och vi på svenska. Snack om ståpäls när vi tillsammans sjöng den ”Blomstertid nu kommer” och hon blev jätteglad över psalm-valet när vi berättade att den hade skrivits av Israel Kolmodin vid Hångers källa i Lärbro. 

Efter andlig spis var det nu dags för lekamlig spis också. Vi var nu hembjudna till Britt och Torleif i deras vackra hem som ligger med en otrolig utsikt över landskapet. Där var dukat i trädgården för hela dansgänget. Dom bjöd på en mycket god kött- o grönsakssoppa med hembakat bröd. Därefter fick vi moreller,  glass o kaffe. Gissa om det blev något kvar! Knappast!
Britt visade oss flera fotoalbum, där fanns bl.a. bilder från vår förra Norgeresa för ca: 10-11 år sen. 

Motvilligt lämnade vi Gvarv efter några härliga timmar i solskenet.
Det var dock inte problemfritt att komma därifrån. Bussen var för lång för att vända på den smala vägen med smala infarter och diken och stolpar på sidorna. Men med Jonas vid ratten och lite hjälp av Evert som fick kolla ”döda vinklar” så ordnade det sig. Vi var egentligen aldrig oroliga för att han inte skulle fixa det! Eller hur? 

Nåväl ”hem till Bö” igen för byte till folkdräkt för nu bar det av till Evju Bygdetun där det blev dansuppvisning. Evju Bygdetun är en gammal gård där dom bevarat både interiör o exteriör med både Havstroll och Skogstroll som vaktade gården.
Det fanns också några husdjur som gick där, det var bl.a getter, höns o kaniner. En guide från bygden höll ett mycket intressant föredrag om gårdens historia. Vi fick sen gå på husesyn, men det var ett rum som inte alla vågade gå in i som kallades ”Blå rummet” där det hände ”mystiska saker” 

Det var nu dags för ”Dagens överraskning” som vi var mycket nyfikna på . Det var dukat med djupa tallrikar o tillbehör som socker och kanel! Det blev Römmegröt med saft. Väldigt gott!

Efter gröten blev vi tillsagda av Thorleif att gå in och hämta en ”grillpinne som doppades i salt” lydiga som vi var så gick vi snällt. Vi blev överraskade igen för i köket var det framdukat en massa mat som vi inte orkat med på festen kvällen innan. Så blev vi lika proppmätta igen! 

Nu behövde vi röra på oss så vi gick och tittade på gamla fina hantverk i trä, det var knivar o hardangerfelor bl.a. I en stuga var det också försäljning av olika hantverk.  

Dagen avslutades med  ” Kramlinje” och tårar, och därmed också samvaron med våra Norska vänner för den här gången. Åter i bussen vinkade vi så länge vi såg varandra och lite längre ändå! 

På kvällen hade ”järngänget” mera ork kvar till en krogrunda i Bö, medan resten föredrog en macka med tillhörande dryck på balkongen.

Dags att packa sina prylar för att vara startklar 07:00 på söndagsmorgonen.


Nes kyrkje

Thorleif med välsjungande tjej

Britt o. Thorleif blir avtackade

Dans i Evju


Avskedets stund......

Är ni intresserade av fler bilder klicka HÄR

 

Söndag 

OBS!  Kl. 06:55 åkte vi! 

Det gick fortare på hemvägen. Var i Sandefjord 09:15. GPS:en Omprogrammerad!

Hängde på låset till terminalen för nu var det dags för frukost, sen skulle vi ju hinna med taxfree också!

Vid 13-tiden var vi på svensk mark igen, och ”Loppis-skyltarna” kantade vägarna igen.

Efter en liten rundtur för att hitta en mack i Strömstad började kaffetarmen jämra sig igen, men då var vi framme vid Skåpakiosken och där smakade ”busskaffet” bra. Matstället på e.m blev återigen Våtsjön där vi  också åt på ditresan.  

Vid ankomsten till Nynäshamn var det dags för presentutdelning till alla duktiga resefixare.

Båtresan till Visby var lugn, när alla hittat sina platser kunde man passa på att ta en blund.

Det var dock många som var på väg till Gotland och Medeltidsveckan. En del var nog sent ute för

bredvid oss satt en kille och nålade o sydde på sin klädsel in i det sista.  

Kl:02:45 ankom vi till Visby, därefter till Hejdeby för att lasta ur bussen, tror att det mesta kom med!

Alla bilar blev fullastade och det var dags för avsked med många kramar och löften om att snart ses igen.

Vi har haft en toppenchaufför som visat vilket gott tålamod han har, så Jonas är allt förvarnad inför nästa resa! 

Ett STORT TACK! till Reseledare, dansledare, musiker, chaufför samt alla övriga trevliga inblandade, som gjort denna resa möjlig. Ett stort tack till Britt i Norge som fixat ett toppenprogram till oss. 

TACK Allesammans!  // A-L


2013
Årets resa gick till Dalarna.
Denna gång är det Gun Marie Svensson som författat reseskildringen
Foto även det Gun Marie!

Klicka på bilden så får du se reseskildringen.